July 24, 2013

Winnen zonder verliezen

Uitspraken uit de sport en van tv-series laten ons doen geloven dat winnen het grootste goed is. Je moet namelijk uitblinken. Dat doe je door de strijd aan te gaan en te laten zien dat je de beste bent. Het bekende ellebogenwerk.

Wat nou als blijkt dat 80% van de spelers het sociale aspect aan het spelen van een spel belangrijker vindt dan winnen? (Zichermann, 2011).

Veel spellen gaan uit van het principe dat er één winnaar is (en vele verliezers). Er zijn uitzonderingen waarbij andere kenmerken, zoals een goed gesprek, humor, samenwerken en oplossingen bedenken, de overhand krijgen. Mooie voorbeelden zijn:

  • Improvisatie theater. Hierbij help je je medespelers altijd en is één van de weinige regels: Blokkeer nooit je mede-speler.
  • Intervisie. Een gespreksstructuur waarbij één casus wordt geanalyseerd, maar waarbij iedereen een rol krijgt en de mogelijkheid tot leren.
  • Coöperatieve Bordspellen, zoals Zonnespel.
  • KoersKaart. Een gespreksstructuur en gespreksverslaglegging gecombineerd.

Niet competitief, hoogst vermakelijk, leerzaam en waar iedereen winnaar is. Want als we moeten samenwerken, kunnen we geen verliezers gebruiken. De KoersKaart is daarom in wezen ook geen echt spel. Je kunt namelijk niet winnen of verliezen. Spelen is volgens ons belangrijker dan het spel. En de KoersKaart helpt op een speelse manier het goede gesprek te voeren.

Over Sietse Rauwerdink

Sietse is de vernieuwer. Hij verstaat het ambacht om een abstract idee te vertalen naar het juiste samenspel van vorm, inhoud én proces. Als instrumentmaker is hij standvastig in de principes en flexibel in de toepassing.

Laat een reactie achter