May 19, 2016

De vier strategieën voor kernwaarden

Het afgelopen half jaar zijn wij van De Koers meermaals aan de slag gegaan met kernwaarden bij onze opdrachtgevers. Het is een onderwerp dat mij na aan het hart ligt: ik ben er op afgestudeerd!

De trajecten die wij hebben mogen begeleiden, deden mij inzien dat er vier strategieën zijn om met kernwaarden te werken. Twee aspecten bleken bepalend: 1. De totstandkoming, 2. De functie.

De totstandkoming

Ik heb de volgende twee uitersten van dichtbij meegemaakt in de totstandkoming van kernwaarden.

  1. De ene organisatie laat de kernwaarden volledig bottom-up ’emergeren’. De volledige organisatie wordt uitgenodigd om mee te denken en input te leveren.
  2. De andere organisatie gaat kernwaarden top-down ‘bedenken’, bijvoorbeeld tijdens een heidag met het bestuur of management. En vervolgens worden mensen individueel of groepsgewijs op de hoogte gesteld.

De functie

Ook ten aanzien van de functie zijn er grofweg twee strategieën te hanteren.

  1. Kernwaarden kunnen onstaan vanuit een wens (vaak vanuit onvrede). Er is verandering nodig en de kernwaarden zijn onze stip op de horizon. Deze functie is gebaseerd op de gewenste situatie in de toekomst (ist-soll).
  2. Of kernwaarden kunnen ontstaan vanuit de huidige sterktes. We willen een kompas om mee te navigeren, om beslissingen mee te kunnen nemen. Deze functie is gebaseerd op het verleden en heden (etwas-etwas).

4 strategieën

En zo komen we op 4 strategieën om met kernwaarden aan de slag te gaan. Laat ik voorop stellen dat de ene strategie niet beter is dan het andere, ze zijn alleen anders. En ze sorteren andere effecten.

Dus mijn enige advies is: voor jullie een besluit nemen, bedenk goed welke strategie het beste past bij jullie situatie!

4 strategieën voor kernwaarden - De Koers

Over Sietse Rauwerdink

Sietse is de vernieuwer. Hij verstaat het ambacht om een abstract idee te vertalen naar het juiste samenspel van vorm, inhoud én proces. Als instrumentmaker is hij standvastig in de principes en flexibel in de toepassing.

Laat een reactie achter