June 18, 2020

Magische Meetings

Ik was pas geleden met iemand in gesprek over de vraag: “Waar word jij nu blij van?” En hij zei: “Ik durf het bijna niet te zeggen, ik ben laatst uit de kast gekomen. Ik houd van vergaderen! Ik vind het fijn om met mensen in een ruimte te zijn en dan gewoon met elkaar te praten.”

Het feit dat het houden van vergaderen een ontboezeming is, legt voor mij iets bloot.

Want de realiteit is dat de meesten van ons helemaal niet van vergaderen houden. Sterker nog, we hebben weerzin tegen de meeste meetings. We praten wat af! Er wordt veel verteld, maar er wordt niks gezegd. Er wordt niet geluisterd, het gaat nergens over en het gaat nergens heen. Er komt niks bij elkaar, het geheel is minder dan de som der delen. Steeds maar weer dezelfde agendapunten, we lopen in cirkeltjes. Wéér dat stokpaardje. Bla bla bla…

Ik houd ook niet van congressen, seminars, vergaderingen, verenigingen, beurzen, enzovoort. Want de kans dat ik iets middelmatigs tegenkom is duizend maal groter dan dat ik iets magisch meemaak.

Maar er is ook een ander soort meeting. Deze soort kennen we óók allemaal. De meetings die er toe doen, waar alles bij elkaar komt. Eensgezindheid. Overeenstemming. Waar de ego’s er ineens niet meer toe doen. Waar de dualiteit oplost, iedereen is in het nu. Een magisch moment. Een magische meeting.

En die magische meetings hebben wat elementen gemeen:
• Magische Meetings zijn Moeiteloos: er ontstaat flow, bijna als vanzelf.
• Magische Meetings zijn Gelijkwaardig: de spelers zijn elkaars gelijke, verschillen verdampen.
• Magische Meetings zijn Emergent: ze lijken uit het niets te ontstaan.
• Magische Meetings zijn Kernachtig: bijzaken komen niet eens aan de orde.
• Magische Meetings zijn Zinnig: Het gaat ergens over en het gaat ergens heen.

Magische meetings ontstaan, ogenschijnlijk spontaan, afhankelijk van de situatie en de setting. Het is een samenloop en samenspel van omstandigheden. Het zit in de mensen, het zit tussen de mensen, het zit in de ‘lucht’. Er ontstaat ideeënseks, mensen zoeken elkaar op, zijn leergierig, open. Vuist op vuist. Voorwaarts met zevenmijlslaarzen.

Magie kun je alleen niet bij anderen forceren of regisseren. Er worden veel pogingen gewaagd om de omstandigheden van magische meetings te reproduceren. Maar een geweldige lunch maakt nog geen magische meeting. Of een goed gevulde goodiebag. Dat zijn slechts uiterlijkheden.

Een bekende spreker of geweldige begeleider kan dit evenmin. Deze kan mogelijk wel de kans op magie vergroten, maar vaak zijn ook zij slechts een machteloze getuige. Sterker nog, het kan de kans verkleinen op magie, omdat de groep in feite de verantwoordelijkheid voor het doen ontstaan van onderlinge magie heeft uitbesteed. Magie ontstaat namelijk tussen gelijken.

Ik heb er mijn persoonlijke missie van gemaakt om te ontdekken wat meetings magisch maakt (De Gulden Middenweg). Wat maakt dat we soms samen tot uitzonderlijke hoogten komen en bergen kunnen verzetten, maar ook wat meetings middelmatig maakt (Middle of the Road). En wat maakt magische meetings mogelijk op gigantische schaal? En kan dit ook digitaal en virtueel?

Laat een reactie achter