May 3, 2017

Er is (g)een verschil tussen praten en doen

“We zijn nu wel klaar met praten, we moeten eens iets gaan doen!”

Dit is één van de voornaamste redenen om ons van De Koers aan tafel uit te nodigen.

Mijn eerste reactie is dan: “En wat is volgens jullie het verschil tussen die twee?”

En dan is het even stil. Het is een gevalletje niet-de-juiste-woorden-kunnen-vinden. Want in onze informatiesamenleving doen we eigenlijk niet zo veel. We e-mailen, we typen, we praten. Maar wat doen we nu feitelijk?

En dan realiseert men zich ineens: “In ons werk is doen meestal ook praten!

Want ‘praten’ is niet het probleem. We praten gewoon niet op de juist manier. We plakken meters muur vol met PostIts zonder opvolging. We vergaderen telkens weer over dezelfde agendapunten. We luisteren naar sprekers die niet met oplossingen komen. We doen gratuite beloftes die op de plank liggen te verstoffen. En we nemen deel aan workshops waar niet gewerkt wordt.

Bij De Koers zien we dat praten juist tot oplossingen leidt, zolang het gesprek in goede banen wordt geleid! Een gesprek waarin men divergeert én convergeert, men nieuwe ideeën én acties bedenkt, men reflecteert én creëert.

We zien allemaal wel waar de pijn zit, we hebben allemaal goede intenties, maar vaak lukt het niet om het af te maken. Om het vorm te geven. En dat vinden we eng, want we willen het gelijk goed doen.

Dikke tip: ga gewoon prototypen. Begin met de minimale variant. Gooi die op tafel en bepaal samen de volgende stap. En dan kom je er achter dat je in een paar stappen iets hebt kunnen DOEN!

Walk the talk, one step at a time

Auteurs

No items found

Over Sietse Rauwerdink

Sietse is de vernieuwer. Hij verstaat het ambacht om een abstract idee te vertalen naar het juiste samenspel van vorm, inhoud én proces. Als instrumentmaker is hij standvastig in de principes en flexibel in de toepassing.

Laat een reactie achter